نوجوان ابدی یا مرد نابالغِ فیلم شعله ور
یادداشتی که میخوانید از دید روانشناسی به فیلم شعله ور ساخته حمید نعمت الله نگاهی کاوشگرانه انداخته است و از این جهت دارای تازگی میباشد
فیلم شعله ور در مورد انسانی است که چون نمیتواند تبدیل به قهرمان زندگی خود شود؛ به یک ضدقهرمان مبدل میشود.
مردی که اصطلاحا به او صفت ( نوجوان ابدی) یا (مرد نابالغ) اطلاق میگردد.
شخصی با ویژگیهای وابستگی روانی که فقط سن شناسنامه ای او بالا میرود اما به لحاظ روانی برای همیشه با رفتار یک نوجوان تعریف میشود.
فردی که خوش استعداد است اما درخششی در هیچ زمینه ای ندارد چرا که نه ساختار شخصیتی دارد و نه پشتکار و مرتب از این شاخه به آن شاخه میپرد.
اعتیاد سایه ی همراه شخصیت در فیلم است و نه اصل ماجرا
یکی از مصیبتهای افراد مبتلا به سندروم نوجوان ابدی؛ گرفتار شدن در چرخه ی مواد یا الکلیسم است که آقای نعمت الله با تسلط عالی بر مفاهیم روانشناسی این تیپ و شخصیت را خلق کرده اند و بعد از فیلم بی نظیر رگ خواب که سفر قهرمانی و بلوغ یک زن را به تصویر کشید…
این فیلم سفر قهرمانی یک مرد را روایت میکند.
و نقش آفرینی هنرمندانه امین حیایی این فیلم دیدنی را جذاب تر و عمیق کرده است.
امین حیایی در نقش مردی میانسال از فرزند نوجوان خود نیز ناتوان تر است و در مقاطعی از مسیر اتفاقات این
عجز را با حسادت ؛ بدخواهی؛ ترکموقعیت یا دروغگویی ابراز میکند تا آنجا که در بخش پایانی فیلم هنگامیکه
توان بالا رفتن از نردبان را ندارد …
او زبانی هم به این عجز اعتراف میکند و با ناله فریاد کمک ؛ سر میدهد و تمام اینها در کنار هم تعریف کامل مردی است که در میانه ی سفر بلوغ و قهرمانی خود یا گم شده و یا توان ادامه را در خود نیافته است.
جالب است که هنگام دیدن فیلم شعله ور مرتب به یاد کتاب (مرد مرد) نوشته «رابرت بلای» بودم. آنجا که از جنگجویی یک مرد مینویسد و اشاره به این دارد که قدرت یک مرد جایی زیر رودخانه ای وحشی از روان او خوابیده و برای عبور از نر بودن و رسیدن به بلوغ مردانه حتما به زنده کردن انرژی جنگجویی و رزم نیاز است.
رزم نه با دشمن خارجی بلکه با ترسها؛ ضعفها؛ شکستها؛ زمین خوردنها؛ موانع؛ بی کفایتی و…و…و…
در واقع مهمترین قسمت بلوغ یک مذکر در سفر او از نر بودن به مرد بودن با پیروزی و غلبه برهمین ناکامیها و طاقت آوردن و دوباره سرپا ایستادن است که اتفاق میافتد .
فرآیند مهمیکه به تعویق افتادن آن با دلایل مختلفی از جمله حمایتهای گاه و بی گاه خانواده یا عدم حضور پدر در سن نوجوانی یک پسر یا داشتن الگوهای مخرب تربیتی و در مواردی ذاتی بودن تیپ شخصیتی وابسته میتواند منجر به شکل یافتن شخصیتی چون او در فیلم شعله ور شود.
و چه زیبا به تصویر کشیده شده است قهرمانی که با نجات غرق شدگان در واقع در جستجوی قدرتهای درونی خود و ستیز با ترسهایش از مرگ و خطرات است که هر کدام از این نشانهها را میتوان بعنوان نمادهایی از ناخودآگاه بشر در مفاهیم کهنی چون دریا؛ طوفان؛ سقوط؛ آتش سوزی؛ پرواز ؛ بیابان و…نیز بررسی و کیف کرد.
نوشته نوجوان ابدی یا مرد نابالغِ فیلم شعله ور اولین بار در سرزمین هنر. پدیدار شد.