ازمغولهای کیمیاوی تا مغولهای امروزی سینمای ایران!
چندی پیش به دعوت گروهی از هنرمندان، مدیران، دانشجویان و فعالان و دغدغه داران سینما و فرهنگ وهنرکشور، میهمان محفلی فرهنگی سینمایی بودم.
دراین نشست،پس ازسالها، توفیق دست داد تا برای چندمین بار فیلم خوب و ماندگار “مغولها” ساخته «پرویز کیمیاوی» را تماشا کنم. بعد از تماشا و تحلیل من از فیلم، میان من و دوستان درباره کیمیاوی، فیلم مغولها و سینماگران موسوم به موج نو سینمای قبل از انقلاب، گپ و گفت درگرفت که جالب و متنوع وتأثیرگذار بود.در خلال صحبتهای دوستان، مسأله ای ذهن مرا درگیر کرده بود که نمیخواستم در آن محفل درباره اش صحبت کنم، ترجیح دادم به جای طرح در آن جمع، در اینجا مطرح کنم.
آنهاکه فیلم درخشان مغولهای کیمیاوی را دیده اند، میدانند که سه موضوع محوری در این اثر مورد توجه و نقد قرارگرفته است:
-
یورش مغولها
-
گسترش نفوذ تلویزیون و
-
آینده نامعلوم سینما.
کیمیاوی، مغولها را در سال پنجاه و دو ساخته و در ترکیبی بدیع و طنز گونه در بستری تراژیک، حمله مغولها به ایران را با همسان سازی ورود تلویزیون به نقاط مختلف کشور و آینده سینما به تصویر کشیده است. آنچه فکر مرا اشغال کرده بود، اوضاع فرهنگ و هنر و به ویژه سینمای امروز ایران در شرایط تهاجم مغولهای کنونی و مقایسه آن با دوران گذشته و هجمه مغولهای کیمیاوی بود.در آن فیلم، هجوم مغولها به دل و جان فرهنگ ایران با تهاجم تلویزیون و سیل مبتذل سازی درسینما، در یک راستا تحلیل و ارزیابی شده بود، و سینما و تلویزیون امروز با حمله مافیا، نامدیران، آقازادهها، تاراجگران بیت المال، نازل و مبتذل سازان، تروریستهای اقتصادی ،غربگراها، سیاسی کاران و دوستداران تفکر طالبانی و داعشی، مواجه است.
در واقع مهاجمان امروز فرهنگ کشور، همان مغولهای دیروز هستند که یک بار دیگر در لباسها و تیپهای متفاوت، اما با همان اندیشهها و عملکردها، فرهنگ و هنر و سینمای کشور و ثروت و اموال ملی و مردم را آماج یورش خود قرارداده اند.
با آنکه،این هجمه سالیان سال است در حوزههای سینما و هنر و فرهنگ ادامه دارد، اما در چند سال اخیر اوج گرفته و از اهالی هنر و قلم و تولیدات فرهنگی، کشتهها و پشته ه اساخته است. البته مغولهای فیلم کیمیاوی با مغولهای کنونی سینما، این تفاوت را دارند که آنها به اسب و شمشیر و زره مجهز و غارتگر بودند و اینها به خانهها و ویلاهای اشرافی و زندگی تجملاتی، خودروهای چند صد میلیونی و میلیاردی،حسابهای بانکی هزاران دلاری، ریاست، سیاست و تجارت و تاراجگری مزین اند!
نوشته ازمغولهای کیمیاوی تا مغولهای امروزی سینمای ایران! اولین بار در سرزمین هنر. پدیدار شد.